Capio
Capio
Capio
Minna Lönnstedt berättar ledarskap och det hon lärt som ledare och chef på sjukhuset.
Minna Lönnstedt berättar i intervjun om sitt ledarskap och vad hon lärt sig som ledare och chef under sina 16 år på sjukhuset.

"Man måste tycka om människor för att bli en bra chef"

20 februari 2024

Efter 16 år på sjukhuset så väljer Minna Lönnstedt att gå till en tjänst som verksamhetschef inom Perioperativ medicin och intensivvård (PMI) på Karolinska universitetssjukhuset. Hon har på många sätt gjort skillnad för Capio S:t Görans Sjukhus, och utmärkt sig genom ett uppskattat och inkluderande ledarskap.

Minna Lönnstedt är utbildad sjuksköterska började på sjukhuset år 2008 som kvalitetskontroller på en av sjukhusets minsta kliniker, Smärtkliniken. Efter bara något år blev hon först sektionschef och några år senare verksamhetschef.

– I början av min tid som chef så kommer jag ihåg att vi hade en halvdag där vi diskuterade kvalitet och olika kvalitetsprojekt inom verksamheten. Diskussionen och det ökade teamarbetet ledde till att vi med förändrade arbetssätt kunde öka tillgängligheten, vilket bidrog till stor skillnad för patienterna. Det var första gången jag som chef och ledare såg potentialen i att lyfta människor och deras arbete, vilken enorm hävstång det är. Jag förstod att jag hade kommit något viktigt på spåren, säger Minna. 

Efter några år på Smärtkliniken tog hon steget till Anestesikliniken som verksamhetschef. Det var Britta Wallgren, sjukhusets dåvarande vd, som gav Minna förtroendet.

– Jag hade förmånen att under fem år utveckla verksamheten och blev imponerad av mina medarbetares kompetens och lösningsfokuserade inställning. Jag såg vikten av att vårda våra resurser, bygga team och se medarbetarnas olika kompetens och potential.

Viktigt att vara objektiv
– Mitt sätt att förstå verksamheten är att lyssna på medarbetarna och även titta på data. Ett exempel var några medarbetare som kände att de var stressade och de tyckte att arbetsmiljön blivit sämre.

– Då var det inte lika lätt att få fram data som idag, nu när Power BI finns. Men till slut kunde vi se att de hade tagit hand om färre patienter än de senaste två åren innan. Och det är klart, det kan vara stressande att inte veta alla fakta, utan bara gå på känsla, men vi tittade gemensamt på siffrorna och då kände man sig plötsligt lugnare. Data är fantastiskt och kan bidra till att man lägger känslor åt sidan, vilket leder till bättre diskussioner.

– Jag vill verkligen betona vikten av att vara objektiv och använda data för att förbättra kvaliteten. Och jag har det med mig hemifrån, min pappa var forskare och vi syskon blev fostrade i att värdera påståenden objektivt. I dag kallar man det datadrivet beslutsfattande, men det är samma sak.

Operativ chef på sjukhuset
Efter fem år som verksamhetschef på Anestesikliniken var det dags för nästa steg för Minna. Hon blev operativ chef under Sofia Palmquist, som var då var vd. 2019 kom Covid-pandemin och satte hårt tryck på sjukhuset. 

Från den svåra tiden minns många den dynamiska duon, operativa chefen Minna tillsammans med chefläkare Christian Kylander. De fanns alltid med i verksamheten, iklädda arbetskläder, vardag som helg. 

En stor del av det operativa arbetet handlade om att se till att tillräckligt med vårdplatser täckte behovet och att personal fanns på plats.

Flera olika roller samtidigt
Och det här med närvarande ledarskap och att vara klädd i arbetskläder är en viktig del i Minnas ledarskap.
– Att vara klädd i rätt kläder på jobbet är viktigt för mig. Det visar respekt gentemot mina kollegor och gör det lättare att kommunicera både med dem och med patienterna. På mitt nya chefsjobb tycker de inte att jag ska behöva ha arbetskläder, men de får nog tänka om, säger hon och ler.

Minna har också varit projektägare för flera stora projekt på sjukhuset. Bland annat den nya förlossningskliniken, sammanslagning av medicinska sekreterare till Vårdnära administration och hopslagning av Akutmedicin- och Akutkliniken. Även projektet att efter pandemin permanent införa ytterligare en husjour har hon projektägt. 

De senaste åren har hon tidvis kombinerat rollen som operativ chef med jobbet som verksamhetschef på Kirurg- och onkologkliniken. Hon blev ordinarie verksamhetschef i höstas i och lämnade då rollen som operativ chef efter fyra år.

– För mig är ledarskap lika oavsett om man leder fem, femtio eller femhundra personer. Det handlar om att bygga ett starkt team och skapa delaktighet. Våra gemensamma värderingar är alltid grunden för mitt arbete. Kulturen byggs uppifrån men allt förbättringsarbete kommer underifrån.

Utpräglad teamspelare
– Jag kan känna en enorm glädje och imponeras av den kraft som ledarskapet innebär. Jag tror att man måste tycka om människor för att bli en bra chef. Se vilken potential som finns i varje människa. För mig handlar ledarskap om att stimulera människor att prestera sitt bästa. Jag är också en utpräglad team-spelare. Jag tycker om att leverera, men då behöver jag ett team runt mig där vi kompletterar varandra.

Minna talar också varmt om vikten av både be om och ge feedback. Att ge och ta emot feedback är avgörande för att bygga förtroende och förbättra kulturen, menar hon.
– De tio första gångerna kanske man inte får någon feedback på hur mötet varit, som ny chef. Men man kanske får en person som stannar kvar en stund och vill lämna feedback efter tionde mötet. Det är viktigt att vänta in det.

– Som ledare måste man känna sig själv men också ha en tydlig organisation med mandat och uppföljning. Det lärde jag mig av Thomas Berglund, Capios före detta koncernchef. Ledningens kultur behöver vara basen i förändringsarbetet, vilket blir än viktigare för att möta framtidens behov. Jag har lärt mig så mycket om ledarskap under min tid här. Jag deltog i en av de första ledarskapsutbildningarna som togs fram av Capio. Vd Gustaf Storm och jag gick den tillsammans.

Stolt över sjukhuset
– Vi måste börja med det enkla, ”keep it simple”, vilket är en annan sak som jag försöker betona. Försök hålla det enkelt, och bygg på sedan. Vi ledare ska motivera, engagera, sprida en positiv anda och visa riktning. Det är den vägen jag tror på för att nå framgång och hög kvalitet i vården.

– Jag är stolt över den unika kulturen och patientbemötandet på S:t Göran. Jag tror att vår modell, Capiomodellen, är en av anledningarna till vår framgång, att alltid utgå från patientens behov. Men jag kan ibland önska att medarbetarna skulle känna ännu mer stolthet över det arbete vi utför. Våra medarbetare är fantastiska och jag är så imponerade över dem, och av vilken kraft som finns i sjukhuset, det känns unikt!
 

Minna Lönnstedt gör sin sista arbetsdag på sjukhuset den 23 februari.
Lars Rune är utsedd tillförordnad verksamhetschef för Kirurg- och onkologkliniken.